Naslovna eTe društvo Teslićanka Danica Todić o pritiscima i ucjenama: Kad se kuća iz bajke,...

Teslićanka Danica Todić o pritiscima i ucjenama: Kad se kuća iz bajke, pretvori u onu iz horor filma

10418

Danica Todić iz Teslića prije 23 godine sa svojim suprugom sagradila je kuću u predgrađu Teslića, tačnije pored magistralnog puta na Margiti. U međuvremenu, suprug joj je preminuo, a Danica se iz Njemačke vratila u Teslić. Tada je počeo pravi košmar i neprestana borba da je ne otjeraju sa kućnog praga koji je sagradila od teško zarađenog novca u inostranstvu.

Naime, na zemlji pored porodične kuće, koja je nekada bila u vlasništvu Danice Todić, sagrađen je objekat „Zlata Company“. Sam objekat, za Danicu nikada nije bio sporan, radovala se što neće biti sama u tom dijelu Teslića. Međutim, zatim su počeli da niču i pomoćni objekti, koji su, kako kaže, nelegalno izgrađeni i potpuno su ugrozili njeno porodično imanje.

-To je bila moja zemlja, poklonila sam je bratu, a on ju je kasnije prodao našem komšiji iz Pribinića koji je tu sagradio objekat za svoju firmu. Ja živim sama, zaista sam se radovala, neka se gradi, komšije smo i uvijek je dobro kada je neko u blizini. Prošle godine u proljeće počeo je da gradi pomoćne objekte. Molila sam ga kao čovjeka, preklinjala, plakala, samo da odmakne od moje ograde i da ne ugrožava moje porodično imanje. Nije htio ni da me čuje, počinje svoju priču za portal Eteslic Danica Todić.

Danica priča da su vlasnici „Zlate“ počeli da grade pomoćne objekte uz samu njenu ogradu.

-Kada smo sagradili kuću, uredili smo veće porodično dvorište sa ogradom. Pored ograde uradili smo nasip, za odvodne površinske vode, da ne bi bilo poplava. Moj komšija, vlasnik „Zlate“, počeo je da zatrpava moj nasip i izdiže svoje objekte iznad moje ograde. Ne samo da je upropastio moju raniju investiciju za nasip i tako ugrozio moju kuću, nego je moj život pretvorio u pakao. Sve što vidim je samo njegovo stovarište materijala, pogled iz spavaće sobe ja vidim samo panele, iz dvorišta… Vjerujte, kao iz najgorih košmara, priča Danica.

Dok su gradili pomoćne objekte, kako Danica kaže, oštetili su i njenu ogradu. Potpuno su polupali mermerne ploče, kao i solarne dvorišne lampe. Kada je vidjela da se komšijski nikako ne mogu dogovoriti, odlučila je da pomoć traži od nadležnih organa.

-Zvala sam komunalnu policiju, policiju, inspekciju. Išla sam u opštini od odjeljenja do odjeljenja, sve to bez uspjeha. Dva puta sam išla na razgovor kod načelnika opštine. Svi oni znaju da se gradi nelegalno i da to nije po zakonu, ali niko ne želi da mi pomogne jer je to „Zlata“. Angažovala sam i advokata. Prvi, drugi, treći…Nije mi jasno da stvari u ovoj opštini mogu tako da funkcionišu. Ja više nemam kome da se obratim za pomoć, a sama se sa njima ne mogu izboriti, kaže Danica Todić.

Iako je sve prijavila nadležnima, radovi na pomoćnim objektima su se nastavili.

-Kada sam prijavila, sve su počeli da grade takvom brzinom. Najveći pljusak, oni izvode radnike i grade. Samo da se uradi što prije, jer grade nelegalno. Ja ne tražim ništa drugo nego da se radi po zakonu. Rođena sam ovdje, osjećam se nezaštićeno i nemam se više kome obratiti. On sebi uzima za pravo da će kompletnu ogradu da mi sruši i da ja ne smijem da se žalim nijednom organu vlasti. To su mi poslali napismeno. Takvu bahatost ja ne mogu da razumijem i molim sve nadležne organe da mi pomognu, priča Danica.

Todićeva priča da je bila spremna na kompromis, međutim, komšije nisu imale razumijevanja.

-Nisu bogatstvo ovi naši zidovi, ni ova moja kuća, ni onaj njegov objekat. Ja se bukvalno osjećam da on mene istjeruje iz moje kuće jer ima interes za moje imanje, da još više proširi svoje. Ima neko gore ko to sve vidi. Ja sam govorila kao komšije da se dogovorimo, nije problem i ja bih da uložim sve što bude trebalo, da mu dam čak i da sruši dio moje ograde, da izgradi to što hoće, ali ne na takav način i ne meni pod prozor. On je mene najstrašnije izvrijeđao, psovao, pred inspektorima i advokatom. U šoku sam, odrasli smo zajedno u selu i ne mogu da vjerujem da mi se ovo dešava poslije svega što sam preživjela u životu, kaže Danica i poručuje da se ne plaši jer je čistog obraza.

Naloženo uklanjanje i rušenje

Danica Todić ima tri rješenja kojima je investitoru, koji je bespravno gradio, naloženo uklanjanje i rušenje pomoćnih objekata. Na sva ta rješenja, investitor se žalio, ali su njegove žalbe odbijene što znači da su konačne u izvršnom postupku.

Ipak, bez obzira na sve, ova rješenja opštinska administracija nije izvršila.