Naslovna eTe društvo Do juče protivnici, danas najbliži saradnici: Kako su SDS i SPS, brže...

Do juče protivnici, danas najbliži saradnici: Kako su SDS i SPS, brže bolje, podijelili funkcije?

1269

Do juče protivnici, danas najbliži saradnici, tako bi se ukratko mogla opisati nova skupštinska većina u Tesliću. Čine je SDS sa deset odborničkih mandata, SPS sa četiri i SDP sa jednim mandatom. Time su sa 15 od ukupno 29 odbornika, ove stranke formirale većinu u lokalnom parlamentu.

Uz velike apetite svojih koalicionih partnera za podjelu izbornog plijena, SDS se uspio izboriti za zamjenika načelnika opštine Teslić. U tu fotelju će ponovo sjesti SDS-ovac Milovan Stanković.

U fotelju predsjednika Skupštine opštine već je sjeo SPS-ov Savo Kasapović, a pored njega i stranačka koleginica, Sanja Đurđević, kao sekretar. Potpredsjednik lokalnog parlamenta je SDP-ov Mehmed Dubravac.

Zanimljivo je i imenovanje vršioca dužnosti načelnika opštinskih odjeljenja. Tu su SDS i SPS sve „bratski“ podijelili. Nije se gledalo na to ko je koliko mandata osvojio, pa su tri vršioca dužnosti načelnika odjeljenja pripala kadrovima SPS-a, a isto toliko pripalo je i SDS-u. SDP dobio je jedno odjeljenje.

Savo Kasapović kaže da je SPS zadovoljan dogovorom sa koalicionim partnerima o kadrovskim pitanjima.

-SPS je zadovoljan. Nije tu bilo nikakvih problema i lako smo dogovorili. Normalno, kako se budu odvijale stvari u budućnosti, ako budemo nezadovoljni sa nekim od svojih kadrova, imaćemo isti odnos kao i nezadovoljstvo prema kadrovima neke druge partije koje čine koaliciju, kaže Savo Kasapović.

Iako su se odmah pojavile spekulacije da su ovakvom raspodjelom nezadovoljni brojni članovi SDS-a koji smatraju da su svojim zalaganjem i rezultatima na prethodnim lokalnim izborima zaslužili veći dio kolača, prvi čovjek teslićkog SDS-a sve to danas demantuje. Milan Kasapović kaže, zadovoljni su raspodjelom i u SDS-u.

-Vidjeli ste da smo mi dali podršku i našim kadrovima, i  kadrovima SPS-a, i tu nema nikakvih problema. Da li neko smatra da je neko dobio više ili manje, SDS to ne posmatra na takav način, mi smo zadovoljni, poručuje Milan Kasapović.

Predsjednik SDS-a u Tesliću Milan Kasapović ogradio se od ranijeg odnosa Save Kasapovića i SDS-a, te nije imao konkretan odgovor na pitanje šta je to približilo dvije strane i kada je to SDS uspostavio više nego dobar odnos sa Savom Kasapovićem koji je od 2008. do 2012. godine bio SNSD-ov načelnik Teslića, a danas kadar SPS-a. Tada su upravo SDS i Milan Miličević bili najglasniji kritičari Save Kasapovića kojem danas srdačno pružaju ruku.

-Ja kao predsjednik Kluba SDS-a sam izabran 2016. godine i to morate znati. Ja nisam učestvovao u tom sazivu. Sve ono što je bilo u ranijem periodu kada ja nisam bio odbornik ne mogu da komentarišem, kaže Milan Kasapović i dodaje da poslije ovih izbora u Tesliću više ništa neće biti isto.

Međutim, kada su u pitanju kadrovska rješenja SDS-a, čini se, sve je ostalo isto. Milovan Stanković ostaje zamjenik načelnika opštine, Borislav Tešić ostaje načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, Nikola Stokić ostaje načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje. Novina je jedino SDS-ova Deana Denjiz Vuković koja je imenovana za v.d. načelnika Odjeljenja za finansije opštine Teslić i jedna je od najmlađih načelnika odjeljenja u Opštinskoj upravi.

Kada su u pitanju kadrovi SPS-a, Slaven Jelić, dojučerašnji SNSD-ovac, imenovan je za v.d. načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti, SPS-ov Duško Petrović za v.d. načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, a SPS-ov Rade Lazić za v.d. načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove sa komunalnom policijom.

Novina je i to da je SDP u novoj raspodjeli dobio svog načelnika Odjeljenja za stambeno komunalne poslove. Na to mjesto imenovan je Said Ajanović iz SDP-a.

Ostaje nejasna pozicija DEMOS-a sa dva odbornička mandata. Iako nisu u skupštinskoj većini, danas su, po različitim tačkama, čini se, različito i glasali.

Zanimljivo je i to da je SDA danas ostala bez svog načelnika opštinskog Odjeljenja za opštu upravu sa službom za pravnu pomoć, iako su njihova dva odbornika skoro u glas pratili skupštinsku većinu. Ovo imenovanje je načelnik opštine Teslić povukao sa dnevnog reda uz obrazloženje da mora obaviti dodatne konsultacije.

U opoziciji zasigurno ostaje SNSD, koji uz SDS, ima najveći Klub od čak deset odbornika. Njihov klub čini devet odbornika SNSD-a i jedan odbornik DNS-a, a predsjednik Kluba odbornika SNSD-a je doktor Nedeljko Kerić.

Iz SNSD-a su danas poručili- biće konstruktivna opozicija, spremna da podrži sve razvojne projekte, ali i da skrene pažnju na sve manjkavosti u razvoju lokalne zajednice.

Savo Kasapović zakazao je već i narednu sjednicu lokalnog parlamenta koja će se održati za sedam dana, odnosno, u petak, 22. januara 2021. godine od 10 časova. Tada će se na dnevnom redu opet naći kadrovska pitanja ali i Nacrt budžeta opštine Teslić za 2021. godinu, kao i neki drugi važni dokumenti za opštinu Teslić.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević ni danas nije davao izjave za medije, ali novina je da ponovo prisustvuje sjednicama lokalnog parlamenta. Podsjećamo, u prošlom sazivu, Miličević više od godinu, nije želio da dolazi na sjednice SO Teslić. Tada je često kritikovao i “preletače” koji mu danas, izgleda, nimalo ne smetaju.

eTeslic