Naslovna eTe društvo Ministar Pašalić u radnoj posjeti Tesliću: Posjetio farmu alpskih koza (FOTO)

Ministar Pašalić u radnoj posjeti Tesliću: Posjetio farmu alpskih koza (FOTO)

558

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić posjetio je famu alpskih koza “Mons podukt” na Očauš planini kod Teslića. Pašalić je poručio da Vlada Srpske preduzima i kreira nove mjere za razvoj kozarstva i proizvodnju kozjeg mlijeka na teritoriji Srpske i da je zato ove godine povećana premija sa 25 na 40 feninga.


-Obezbijedili smo i neka dodatna sredstava za nabavku mehanizacije, jer smo prepoznali značaj i poteškoće koje imaju proizvođači na većim nadmorskim visinama, rekao je Pašalić novinarima, nakon što je obišao poljoprivredno gazdinstvo za uzgoj koza Miroslava Klječanina u Očaušu.

On je naveo da je takvim gazdinstvima obezbijeđen i povrat od 40 odsto na investicije.

Pašalić kaže da, zbog nadmorske visine, nezagađenosti i zdrave prirode koja omogućava kvalitetne proizvode, ovo domaćinstvo može da se poveže sa lokalnim banjskim turizmom, kojem pored putne infrastrukture treba obezbijediti i odgovarajuću elektro-mrežu.

Klječanin je rekao da mjesečno proizvodi oko 1,5 tona proizvoda od kozjeg sira.

Da bi unaprijedio proizvodnju, on je naveo da je neophodno da se popravi putna infrastruktura i elektro-mreža.

U posjeti ovom poljoprivrednom gazdinstvu bio je i poslanik iz Teslića u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dragan Bogdanić koji je istakao da ovaj kraj ima sve preduslove da razvije stočarstvo i zadrži mlade, ali je preduslov za to da se obezbijedi odgovarajuća infrastruktura.

-Nažalost, i ovo gazdinstvo muče iste problemi kao i mnoga druga u Tesliću. Neriješena putna infrastruktura otežava razvoj proizvodnje. Neophodna je veća podrška lokalne zajednice. U narednom periodu to ćemo zasigurno promijeniti, rekao je Bogdanić.

Pašalić je danas posjetiti gazdinstvo za uzgoj lješnika Dragana Đukarevića, a nakon toga i Šumsko gazdinstvo “Borja” u Tesliću. 

-Ministar Pašalić sastao se i sa rukovodstvom Šumskog gazdinstva „Borje“. Takođe, dao nam je čvrsto uvjerenje da će se u narednom periodu zalagati da se put Maslovare-Očauš-Blatnica kategorizuje kao regionalni i spoji sa putem Tedin Han-Bistričak. Time bi se stvorila mreža puteva koja bi otvorila ovaj kraj opštine u pravcu Banjaluke. To nama mnogo znači, poručio je Bogdanić.

Izvor: SRNA/eteslic