Naslovna eTe društvo Doktor Kerić u Blatnici: Preventivni pregledi karcinoma dojke

Doktor Kerić u Blatnici: Preventivni pregledi karcinoma dojke

568

Veliki broj žena odazvao se akciji besplatnih preventivnih pregleda dojke u  područnој ambulanti porodične medicine u Blatnici. Preventivne preglede obavljao je radiolog Nedeljko Kerić, načelnik Službe za radiologiju i ultrazvuk u Domu zdravlja „Sveti Sava“ Teslić.

Ovu preventivnu akciju organizovao je lokalni Dom zdravlja „Sveti Sava“ u saradnji sa ZTC „Banja Vrućica“. Dom zdravlja obezbijedio je stručni kadar, a „Banja Vrućica“ ustupila je svoj najnoviji ultrazvučni aparat.

Zajednički cilj je podstaći žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vrijeme.

-Moja želja je da ove godine da približimo tu priču i na seoska područja. Ja želim da za četiri ili pet godina žene imaju sasvim zadovoljavajući nivo svijesti da same dolaze jednom godišnje na ultrazvuk, na mamografiju svake dvije godine. Na vrijeme otkriven karcinom dojke je izlječiv gotovo 100%, što je vrlo, vrlo rijetko u odnosu na ostale karcionome, rekao je ranije doktor Nedeljko Kerić.

Generalni direktor ZTC „Banja Vrućica“ Dragan Bogdanić kaže da je ovo nastavak uspješne zajedničke saradnje Doma zdavlja i zdravstveno turističkog centra.

-Mi smo obezbijedili ultrazvučni aparat i logističku podršku ovim preventivnim pregledima i ovdje je dom zdravlja obezbijedio kadar, doktora Kerića. Mislim da je ovo jako značajna akcija koja će se nastaviti u narednim danima koja će obuhvatiti što veći broj žena, kaže Bogdanić.

Besplatni preventivni pregledi ranije su organizovani u ambulantama porodične medicine u Buletiću, Pribiniću, Čečavi, a sada i u Blatnici. Sve to povodom obilježavanja oktobra kao Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke.

eTeslic