Naslovna eTe društvo Маријана Пуљић Субашић: Нама треба визионар који ће да нас води у...

Маријана Пуљић Субашић: Нама треба визионар који ће да нас води у будућност!

1083

Маријана Пуљић Субашић (27) је професор српског језика и књижевности у Основној школи „Иво Андрић“ у Ђулићима, а раније је радила у школама у Блатници и Витковцима. Кандидат је за одборника у локалном парламенту на листи СНСД-а под редним бројем 26.

Ко је Маријана Пуљић Субашић?

Поносна супруга Вање Субашића. Професор српског језика и књижевности. Због свог позива, изучавајући историју и језик нашег народа,  постала сам велики патриота  те стога борац за истину и правду у својој држави.

Шта Вас је мотивисало да се, као млада особа, кандидујете за одборника у локалном парламенту?

Од малена ми се јавља потреба за промјеном у друштву, а то се може само кроз политичку активност. Имам много тога да кажем и желим много тога да урадим за нашу бољу будућност. Познајем наш народ и менталитет и као таква могу много да допринесем развоју наше политике и демократије.

Какав је тренутно положај младих у Теслићу и на који начин сматрате да се може унаприједити њихов статус?

Нажалост, живимо у времену када млади не размишљају много о друштвеној ситуацији. Политички пасивни људи не учествују у политичким дешавањима. Они не знају да трошкови живота зависе од политичких одлука. Зато желим да радим на мотивацији и охрабрењу младих људи да се активирају и буду спремни преузети водеће функције у овој држави.

Како тренутно видите свој Теслић?

Мој Теслић сада изгледа уморно, запуштено и тужно зато што је на сцени рурална , а не урбана свијест. Док све друге општине напредују, он замишљено стоји у мјесту већ неколико година и жељно чека долазак свог спасиоца.

Какве промјене желите да видите у Теслићу?

Желим да Теслић видим у новом, свјежем руху, да видим задовољна насмијана лица пролазника, да дјеца заиграју у новом прелијепом парку и игралиштима. Желим да освану културне институције и догађаји како би, не само град угледао свјетлост будућности, него и грађани могли да учествују у стварању заједничке културне свијести.

Просвјетни сте радник. Поред свог посла, Ви се залажете за очување традиције и културе нашег народа. Какве пројекте тренутно реализујете?

Тренутно похађам и водим Школу ћириличке калиграфије у Просвјети. Заједно са својим полазницима учимо о важности ћирилице и о томе како је битно сачувати наше поријекло и идентитет.

Које пројекте намјеравате реализовати у наредном периоду?

Нажалост, због ове епидемиолошке ситуације, спријечена сам у реализацији започетог пројекта са Културним центром, а ради се о Позоришној сцени за младе, гдје би дјеца кроз глуму и стварање развијала говорне способности, машту и креативност. Када ситуација дозволи, наставићу као и до сада у сарадњи са школама, Просвјетом и Културним центром организовати културне догађаје.

Редовно посјећујете све културне манифестације у Теслићу. Због чега сматрате да је култура важна?

Култура је битан дио нашег идентитета. Улагање у културу је ствар здравог разума, јер она позитивно обликује друштво. Сврха умјетности и културе, што би рекао Иво Андрић, јесте повезивање прошлости, садашњости и будућности, а све у циљу напретка нашег народа.

Како унаприједити стање у култури у општини Теслић?

У Програмској платформи нашег кандидата за начелника, доктора Драгана Богданића, изнијели смо своју стратегију за културу. У плану је да стару управну зграду „Борја“ реконструишемо и опремимо као ону у којој ће све културне установе у Теслићу бити под истим кровом. У плану је да баш ту оформимо и музеј који наш Теслић још увијек нема. Наравно, ту је и афирмисање младих да се укључе у пројекте у овој области уз издвајање више средстава за културне организације и манифестације.

Због чега мислите да је доктор Драган Богданић најбољи кандидат за начелника Теслића?

Доктор Драган Богданић има једну јако добру врлину која је пријеко потребна Теслићу, а то је отвореност према новим идејама и пројектима. Као широкоуман човјек, спреман је да подржи сваку идеју која ће бити од користи нашем народу. Нама треба визионар који ће да нас води у будућност.